Parc Natural de les Dunes de Liendres

Infotaula de geografia físicaParc Natural de les Dunes de Liendres
Imatge
TipusParc natural, lloc d'importància comunitària, àrea protegida i parc natural Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaCantàbria (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Map
 43° 26′ 52″ N, 3° 57′ 45″ O / 43.447808°N,3.962631°O / 43.447808; -3.962631
Dades i xifres
Superfície194,55 ha
256,82427 ha Modifica el valor a Wikidata
Categoria V de la UICN: Paisatges terrestres/marins protegits
World Database on Protected Areas
IdentificadorModifica el valor a Wikidata 63492 Modifica el valor a Wikidata
Àrea protegida Natura 2000
IdentificadorModifica el valor a Wikidata ES1300004 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Creació9 desembre 1986 i 1986 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webspain.info… Modifica el valor a Wikidata

El Parc Natural de les Dunes de Liencres està situat a Cantàbria (Espanya). És un espai natural protegit de Cantàbria, declarat parc natural pel Decret 101/1986, del 9 de desembre de 1986. Les dunes situades al marge dret de la desembocadura del riu Pas van ser determinants com a principal element natural per a la creació del parc,[1] i incloure'l a la Red de Espacios Naturales Protegidos de Cantabria.

Els límits del parc han estat descrits literalment i cartografiats a l'Anexo III de la Ley de Cantabria 4/2006, del 19 de maig, ja que la norma de creació del parc realitzava una descripció molt poc precisa i no contenia cartografia.

El 7 de desembre de 2004, es va incorporar a la llista de llocs d'importància comunitària de la regió biogeogràfica atlàntica, inclou el lloc d'importància comunitària "Dunes de Liencres i Estuari de Pas", que amb una extensió de 544,21 hectàrees inclou la totalitat del parc natural, estenent-se cap a l'estuari del riu Pas i cap a la franja costanera que va des de la Punta del Águila a l'oest, (municipi de Miengo), fins a la Canal de Hoz a l'est, just en el límit entre els municipis de Santa Cruz de Bezana i Santander. També fou inclòs a l'inventari nacional de punts d'interès geològic de l'IGME.[2]

Descripció[modifica]

Desembocadura del riu Pas amb el parc natural a la dreta.
Flora dels penya-segats al Parc Natural de les Dunes de Liencres.

El parc està localitzat a la desembocadura del riu Pas (ria de Mogro) dins del municipi de Piélagos, a la zona central del litoral cantabre. Té 195 hectàrees i està format per cales i dues platges, compta amb una gran plantació de pi marítim, i se'n destaca el sistema de dunes. L'ajuntament de Piélagos és l'encarregat del manteniment i protecció del parc, així com la seva Oficina de Turisme.

Les dues platges principals són la platja de Valdearenas (sorra daurada, fina i dunes) i la platja de Canallave que s'orienta al nord-oest i ofereix excel·lents condicions per a la pràctica del surf, amb onades sobre fons de sorra, de recorregut curt, però intens.

Darrere de la platja, hi ha les dunes que es consideren unes de les més importants del nord d'Espanya pel seu interès geomorfològic, presentant unes particulars característiques ecològiques i paisatgístiques.

L'acumulació de sorra portada pel vent ha format aquest gran camp de dunes, un dels més desenvolupats del litoral cantàbric. La fauna i la flora, juntament amb la varietat de formes d'acumulació de sorra (estratificacions creuades, pistes orgàniques, ondulacions, dunes...), permet realitzar una gran quantitat d'observacions que possibiliten la comprensió d'aquest tipus especial de procés natural de l'ecosistema que es desenvolupa aquí. Des del mar cap a l'interior es pot distingir una barra de sorres enganxada a la costa, a partir de la qual creixen llengües d'extensió major o menor formades posteriorment i constituïdes per dunes mòbils. Més a l'interior hi ha un extens camp de dunes particialment colonitzat per vegetació natural, seguit de dunes remuntants, fixades mitjançant una repoblació de pins.

Al marge del camp de dunes que està situat al costat de la ria de Pas es pot observar perfectament, a baixamar, l'alternança de capes de sorra, d'origen marí i capes d'argila i llims, d'origen fluvial.

Es pot recórrer la costa des de la punta i cala de Somocuevas, a 500 metres de la localitat de Liencres (Piélagos), i continuar fins a la ria de Mogro, on desemboca el riu Pas i tornar al punt de partida. Destaca la pujada a La Picota (239 metres).[3]

Notes[modifica]

  1. El Parque Natural de las Dunas de Liencres, fue creado mediante el Decreto 101/1986, de 9 de diciembre
  2. Linares Argüelles, Mariano; Pindado Uslé, Jesús; Aedo Pérez, Carlos.. «Tomo III». A: Gran Enciclopedia de Cantabria. Santander: Editorial Cantabria, S.A., 1985. ISBN 84-86420-03-2. 
  3. Por las enormes dunas de Liencres, en Elcorreodigital.com

Bibliografia[modifica]

  • Linares Argüelles, Mariano; Pindado Uslé, Jesús; Aedo Pérez, Carlos. Gran enciclopedia de Cantabria. Editorial Cantabria. 1985. ISBN 84-86420-00-8 (Obra completa) ISBN 84-86420-03-2 (Tomo III).
  • Cuerpo General Subalternos de la Administración de la Comunidad Autónoma de Cantabria. MAD-Eduforma. Edición de 2005. ISBN 84-665-2964-0.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Parc Natural de les Dunes de Liendres